Novosti

Ponedjeljak, 10 Listopad 2016 13:09

Lokalni distributeri opstruiraju liberalizaciju tržišta plinom, Hrvatskoj prijeti nova tužba

RWE Plin je u manje od mjesec dana potpisao ugovor o opskrbi sa 700 kućanstava. Lokalni distributeri pak nastoje odvratiti potrošače od prelaska

U nepunih mjesec dana otkad je i kućanstvima ponudio svoj plin, RWE Plin je potpisao ugovor o opskrbi sa 700 kućanstava, dok ih je još oko 1.500 zainteresiranih za odlazak od postojećih lokalnih distributera.

RWE je početkom rujna počeo kućanstvima, nakon električne energije, nuditi i plin, zasad u prosjeku pet posto jeftiniji, što na godišnjoj razini može donijeti uštedu od prosječnih 500 kuna. Time je postao prva konkurencija lokalnim distributerima, poput Gradske plinare Zagreb, Energa i drugih, kojih je u Hrvatskoj 34. RWE je na tržište ušao sedam mjeseci prije nego što se na njemu očekivala konkurencija, što, kako doznajemo, neki od lokalnih distributera sad potrošačima pogrešno interpretiraju, odvraćajući ih tako od prelaska. Naime, s prvim danom travnja iduće godine cijene plina više neće biti regulirane već će ih diktirati tržište. Sad država diktira cijenu po kojoj je INA obavezna domaći plin prodavati HEP-u, a on lokalnim distributerima. Iako su alternativni opskrbljivači plinom i do sada mogli svoj plin ponuditi kućanstvima, jer ga velikim kupcima – gospodarstvu – već prodaju duže vrijeme, to im se zbog regulirane cijene nije isplatilo. Cijene plina na tržištu su značajno pale te je RWE procijenio da je pravi trenutak da »uleti« u kućanstva. Očekuje se da i drugi opskrbljivači kućanstvima ponude i prije 1. travnja.

Ne snalaze se

Lokalni distributeri – dosadašnji monopolisti potrošače koji žele otići k RWE-u uvjeravaju kako je RWE na tržištu nelegalno, jer će, pogrešno im tvrde, liberalizacija nastupiti tek 1. travnja iduće godine. Iz tog razloga dio potrošača odustaje od prelaska.

»Problemi uočeni u procesu prelaska na našu opskrbu posljedica su činjenice da se neki od opskrbljivača u obvezi javne usluge ne snalaze u nastaloj situaciji, smatraju da je otvaranje tržišta trebalo uslijediti tek nakon 1. travnja 2017. i pogrešnom interpretacijom odgovaraju kupce od promjene opskrbljivača«, upozorava prvi čovjek RWE Plina Zoran Miliša. Kako se neslužbeno može čuti, najveći problemi su zasad u Međimurju.

Upozorenje EK

Liberalizacija tržišta plinom je trebala nastupiti prije tri godine, no država ju je tada ipak zamrznula do 1. travnja 2017. Izvjesno je da će, kad liberalizacija zaživi, većina lokalnih, malih distributera propasti, dok će na tržištu ostati samo nekoliko najjačih. Sa zakašnjelom liberalizacijom u Hrvatskoj nije zadovoljna Europska komisija, koja je još u svibnju završila postupak protiv Hrvatske zbog odgode liberalizacije i činjenice da je Ina dužna domaći plin prodavati HEP-u, a on dalje lokalnim distributerima. Ne promijeni li se to do travnja, Komisija će slučaj dati na Europski sud i Hrvatska može očekivati »penale«. Kad liberalizacija nastupi, Ina više neće imati obavezu plin prodavati HEP-u, već će ga moći prodavati bilo kome. To znači da će nakon liberalizacije pobjeđivati oni koji budu uspijevali što jeftinije kupiti plin.

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.