Novosti

Petak, 18 Svibanj 2018 11:37

Plin građanima neće poskupjeti - a tko će to platiti?!

Uloga opskrbljivača na veleprodajnom tržištu nosi ogromne gubitke a država gura HEP u tom smjeru

"Ovo je godina u kojoj ćemo imati stabilne cijene električne energije i plina", poručio je s energetske konferencije Večernjaka ministar energetike Tomislav Ćorić. No, to očigledno neće proći bez gubitaka koje će netko morati snositi. Naime, jučer je HERA raspisala natječaj za opskrbljivača na veleprodajnom tržištu (OVT) plina koji će do travnja 2021. kupovati i prodavati plin za potrebe kućanstava, a čelnik RWE-a Zoran Miliša izjavio je da su uvjeti takvi da taj posao prema njihovim izračunima nitko neće moći raditi bez više od 100 milijuna kuna gubitaka! Do gubitaka dolazi zato što država fiksira cijenu za kućanstva, a OVT plin mora kupiti na tržištu na kojem cijene u zadnje vrijeme divljaju - u svibnju su porasle za 28% do 36% u odnosu na isto razdoblje lani, a marža OVT-a zbog drugih fiksnih troškova polako ulazi u negativu. Do sada je ulogu OVT-a obavljao HEP, koji će vjerojatno u toj ulozi i ostati jer tržišni igrači nemaju interes raditi s gubitkom, a elektroprivredu na to praktički sili država, bar se tako sada može iščitati ministrova izjava. Miliša je rekao da se RWE sigurno neće javiti na natječaj za OVT-a, a po njemu problem je u tome što "država ne može prihvatiti da tržište ide gore-dole", što je u prošlosti uništilo INA-u, a sada bi moglo i HEP. Govoreći o energetskoj neovisnosti Miliša je naglasio da treba znati koliko to košta i tko će to platiti te da realno energetsku neovisnost Hrvatska može imati samo kada je riječ o električnoj energiji. 

Ministar Ćorić je govorio o energetskoj strategiji koja bi se po njemu do kraja godine mogla naći u Saboru, a trebala bi uvažavati prije svega potencijale Hrvatske - obnovljive izvore i hidropotencijal te mogućnost za istraživanja ugljikovodika. Sabina Škrtić iz PPD-a smatra da Hrvatska ima novu šansu napraviti do sada najkvalitetniju energetsku strategiju koja će za razliku od dosadašnjih biti provediva. "Realni sektor i država kontinuirano jedni s drugih prebacuju odgovornost, a javnost je jako negativno nastrojena iako dobrih primjera ima", kaže Škrtić. Kada je riječ o otvaranju tržišta električne energije za kućanstva Miliša je cinično konstatirao da je RWE još jedini ostao kao konkurencija HEP-u, na što mu je Petar Sprčić iz HEP-a lakonski odvratio da se se "zahvaljuje njemačkoj kompaniji što je pomogla HEP-u da bude bolji i zakorači u regiju". 
Ruski veleposlanik Anvar Azimov poručio je Hrvatskoj da dvije države trebaju biti dobri partneri i da Rusija nema nikakve zadrške prema LNG-terminalu na Krku jer će ruski plin uvijek biti znantno konkurentniji onome koji dolazi tim putem pa realne ugroze nema. Na panelu posvećenom obnovljivim izvorima energije konstatirano je da je država u 15 godina iz tih izvora pokrila 16% domaće proizvodnje čime je na uvozu ušteđeno oko milijardu kuna godišnje. Hrvatska ima odličan i velik geotermalni potencijal kojeg treba iskoristiti, poručio je Dragutin Domitrović iz MB Geothermala. Njihov turski vlasnik taj je potencijal procijenio na između 500 MW i 1 GW električne energije. Iz toga proizlazi da bi primjenom naprednih tehnologija u kojima s 40% sudjeluje domaća komponenta, svaki veći grad i općina na kontinentu mogao bi imati konkurentnu toplinsku energiju.  
 
Preuzeto: energetika-net.com

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.