Novosti

Ponedjeljak, 11 Svibanj 2020 05:39

Završen idejni projekt Južne interkonekcije

Idejni projekt interkonekcije plinskih sustava Hrvatske i Bosne i Hercegovine završen je i isporučen korisniku, bosanskohercegovačkoj plinskoj tvrtki BH-Gas, 30.4.2020. godine. Riječ je o projektu Južna interkonekcija, plinovoda duljine 160 km na pravcu Zagvozd - Posušje - Novi Travnik s odvojkom za Mostar, za koji je izrada započela u kolovozu 2019. godine, kako je bilo i planirano. 

 

Europskim i američkim sredstvima do projektne dokumentacije 

Izrada Idejnog projekta financirana je darovnicom Europske komisije koja je taj posao povjerila međunarodnom konzorciju koji čine tvrtke Mott MacDonald i Connecta, a na izradi pojedinih faza projekta sudjelovale su i četiri tvrtke iz BiH-a. 

Naredna faza projekta bit će stručna revizija isporučene projektne dokumentacije, što će obaviti inozemni konzultant i za što su također osigurana nepovratna sredstva EK-a u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u europskim regijama (JASPERS). Uz to, u tijeku je i izrada studije uticaja na okoliš i društvo koja će za projekt biti napravljena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bosanskohercegovačkim zakonodavstvom. Za izradu tih dokumenata osigurana su nepovratna sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a izrađivač je izabran na međunarodnom javnom natječaju prema pravilima EBRD-a. Izrada te dokumentacije također se odvija u skladu s predviđenom dinamikom, iako možda dođe do zakašnjenja u provođenju javnih rasprava zbog pandemije koronavirusa.

BH-Gas je u posljednje tri godine osigurao da sve faze izrade projektne dokumentacije, do pribavljanja urbanističke suglasnosti, budu financirane iz europskih i američkih sredstava pa troškovi nikako nisu opteretili njegovo redovno poslovanje ni njegove potrošače.

 

Strateški projekt

Ostvarenjem projekta Južna interkonekcija omogućit će se povezivanje bosanskohercegovačkog i europskog plinskog tržišta i diverzifikacija pravaca opskrbe prirodnim plinom za BiH, primjerice iz budućeg terminala za prihvat ukapljenog prirodnog plina na Krku, europskih plinskih čvorišta ili budućeg Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP). 

Istodobno ga je vlada Federacije BiH-a proglasila projektom od strateškog značaja, a za njegovo ostvarivanje zadužen je upravo BH-Gas koji je o svemu tome izvijestio javnost.

Izvor: http://www.energetika-net.com/vijesti/plin/zavrsen-idejni-projekt-juzne-interkonekcije-30313

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.